Het Parool en de Trouw begin september door Jonah Freud

Pasta il primo piatto

Marco Paone is culinair fotograaf. Zoals de naam al doet vermoeden is hij een geboren Italiaan. Hij bracht zijn jeugd door in Rome maar is al sinds 2007 Nederlands staatsburger. Hij woont in de buurt van Maastricht.

Giovanni D’Apice is ook van nature een Italiaan en wel zo’n klassieke Italiaan die leerde koken van zijn grootmoeder. (Daar hebben toch wel echt veel Italianen een soort van patent op). Giovanni woont in de gemeente Nieuwegein waar hij de klassieke Italiaanse keuken door wil geven aan de bevolking van de lage landen.

Deze twee mannen hebben nu een boek gemaakt over de primi piatti pasta. Een onderwerp waarvan zoal over het algemeen wordt aangenomen dat daar honderden kookboeken over zijn. Er is natuurlijk wel een en ander over te krijgen maar lang niet zoveel als algemeen gedacht wordt. En een boek wat op een beetje hoger niveau het onderwerp pasta behandelt is eigenlijk al helemaal een zeldzaamheid.

Dit boek is pasta op chique. Het begint al met een voorwoord van Catharine Deneuve maar liefst. Haar uitspraak: ‘Italianen denken maar aan een ding. Het andere is spaghetti’ is de openingszin van het boek.

De foto’s in het boek maken zelfs van het simpelste pastagerecht een culinair hoogstandje. Het gerecht Linguine alla puttanesca, oftewel plat vertaald de hoerenpasta, blijkt opeens een wonderschoon gerecht op een evenzo mooi bord gefotografeerd. De simpele pastagerechten staan allemaal in het boek. Daarbij is aan een aantal min of meer bekende chef-koks gevraagd of zijn ook hun eigen pastagerecht willen geven. Zo geeft chef Jozua Jaring van Ratatouille food & Wine uit Haarlem een recept voor tortellini met burrata, wagyu en artisjok en gel van wortel en balsamico en Chef Nick Bril van The Jane uit Antwerpen een Lauwwarme salade van fregola met aubergine, gerookte makreel barilotto met daarbij focaccia met artisjokkencrème. Een gerecht waar je wel even een paar uurtjes voor de keuken in moet. De spaghetti met pastrami en kaviaar van Alain Caron is stukken minder ingewikkeld om op tafel te krijgen en ook wel erg speciaal.

Tussen de gerechten door hier en daar een foto van prachtige Italiaanse landschappen waarbij vooral de zeegezichten ons doen terugverlangen naar de vakantie aan de Italiaanse kusten. De vakantie is nu echter echt wel voorbij dus we gaan maar weer af en toe lekker voor onszelf koken om toch de geneugten van het leven niet aan ons voorbij te laten gaan.

Titel: Il primo piatti

Auteurs en fotografen: Giovanni d’Apice & Marco Paone

Uitgeverij: Lannoo

ISBN: 9789401449236

Prijs : € 30,-

Leave a Reply

Your email address will not be published.